Alta löydät hyödyllisiä vinkkejä Polhus-mökkisi asennukseen ja ylläpitoon. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan koko artikkeliin, koska se voi sisältää paljon hyödyllistä tietoa, jota et alun perin tullut ajatelleeksi. Voit myös ladata oppaan "Asennusopas sinulle, joka rakennat itse", jonka olemme kehittäneet helpottaaksemme työtäsi.
Mitä kannattaa huomioida
Tarkista kunnalta, tarvitsetko rakentamiseen rakennusluvan, sillä eri kunnissa voi olla erilaisia määräyksiä.
Naapurin suostumus vaaditaan, jos aiot rakentaa alle 4 metrin päähän tonttisi rajasta.
Selvitä, millaiset maaolosuhteet vallitsevat, jotta pystyt suunnittelemaan rakentamiseen parhaiten sopivan perustuksen.
Arvioi, tarvitsetko ylimääräisiä ikkunoita tai ovia.
Määritä, kuinka paljon eristystä tulee laittaa lattiaan, kattoon ja seiniin – tämä määräytyy mökin käyttötarkoituksen mukaan.
Suunnittele, miten mökki tullaan lämmittämään. Käytetäänkö sitä tilapäiseen yöpymiseen, pihavarastona vai tuleeko siitä myöhemmin vakituinen asuinpaikka?
Ota huomioon, tarvitseeko vesi, sähkö ja viemäröinti lisätä mökin asennukseen.
Muista kattopinnoite, eristys, sähkö, vesi ja viemäröinti, sillä ne eivät sisälly rakennuspakettiin.
Ota rohkeasti yhteyttä, niin lähetämme rakennuslaskelman ja annamme neuvoja ja vinkkejä kaikkiin näihin kysymyksiin.
Följande verktyg behövs när du monterar ditt hus:
Saha ja jiirityökalu listoille
Mahdollisesti pitkä kiristyshihna
Vatupassi (ja silmämitta)
Nivelmitta tai mittanauha
Veitsi/veitset
Ruuvimeisseli tai ruuvinväännin.
Yksi vasara henkilöä kohden
Ohjekirja materiaalitiedoilla
Muutamia neuvoja ennen asennusta
Tutustu oppaaseen huolellisesti ennen työn aloittamista ja säilytä se muovitaskussa sateen varalta. Se voi kuulostaa tyhmältä, mutta opasta tutkimalla, eri vaiheisiin tutustumalla ja oppaan pitämisellä käsillä kokoamisen aikana mahdollisen inhimillisen virheen riski vähentyy.
On tärkeää, että perustus on hyvin tehty ja pohja on täysin tasainen. Jos jokin perustuskivistä on korkeampi tai matalampi kuin muut, seurauksena on rakojen muodostuminen hirsikerrosten väliin, jolloin ovet ja ikkunat eivät toimi kunnolla. Katso liitteenä oleva tiedosto, joka on yleinen anturaehdotus: Yleinen anturaehdotus.
Kun perustus on luotu, aloitat tekemällä inventaarion paketin sisällöstä ja tarkistamalla, että kaikki osat ovat mukana mukana olevan materiaalierittelyn mukaisesti.
Nyt lajittelet kaikki osat pinoihin rakennustyömaalla, jotta kaikki osat ovat tarvittaessa käsillä.
Jos aiot eristää lattian, älä naulaa rossipohjaa kannattavia tukilevyjä lattialautojen alle ennen kuin olet naulannut perustuksen yhteen.
Punnitse lattiarakenne ja varmista, että talon poikittaiset tukipuut ovat täsmälleen yhtä pitkiä. Hienosäädä pohja ohuilla puukiiloilla tai masoniittipaloilla niin, että se on ehdottomasti suorassa.
Nyt hauskuus alkaa
Aseta ensimmäinen hirsikerros, joka koostuu puoli- ja kokohirsiprofiileista. Tarkista poikittaiset palkit ja naulaa kerros pohjaan nurkista pitkillä nauloilla. On parasta, jos esiporaat ja käytät ruuveja ensimmäisen kerroksen kiinnittämiseen.
Tässä vaiheessa voit laittaa lattian paikoilleen, jotta sinulla on paikka seisomiseen, kun asennat seiniä. Lattia voi olla hyvä peittää suojapahvilla, jotta se ei likaannu. Lattialaudat ovat raakaponttia ja ne on tarkoitettu mattojen tai parkettilaminaatin aluslattiaksi, mutta voi olla, että tyydyt höylättyyn yläpuoleen oksista ja pienistä halkeamista huolimatta.
Nyt on vain salvomista, kerros toisensa jälkeen. Iske nurkat tiukasti alas jokaisella kerroksella niin, että puut sopivat tiukasti yhteen. Huomaa tässä, että et koskaan saa lyödä puuhun suoraan, vaan käytä lyömiseen lautaa. Aseta lauta puun reunaan puun ja vasaran väliin.
Älä koskaan lyö suoraan ponttia,
käytä laudan palaa tähän tarkoitukseen
Muista seurata vaihetta, jossa ovi ja ikkuna asennetaan. Jos rakennat liian korkealle, niitä on vaikea saada liukumaan alas aukkoon. Iske sivuseinät yhteen säännöllisin väliajoin, jotta ne eivät kallistu ulospäin ikkunoiden ja ovien kohdalla.
Kun olet päässyt ovi- ja ikkunakerrosten yläpuolelle, saattaa seinien saattaminen yhteen, jotta ylähirsi kiinnittyy edelliseen kerrokseen, vaatia hieman ylimääräistä voimaa. Tue seinät molemmilta puolilta tai kiinnitä yhteen pitkällä kiristyshihnalla (jos sellainen on käsillä). Huomaa, että ikkunan ja oven yläpuolella tulee olla rako. Se ei ole siis virhe, vaan toimii kutistumisvarana, kun talo lopulta vetäytyy yhteen puun kuivumisen vuoksi. Täytä tila pienellä eristysvillalla ja peitä rako mukana tulevalla peitenauhalla. Aseta kattoristikot ja kun ne ovat haluamallasi tasolla, naulaa ne kiinni pitkillä nauloilla.
Naulaa raakapontti kattoon ja varmista, että isket pontin lautojen päälle koko pituudelta, jotta et saa aukkoa, jolloin viimeinen lauta ei mahdu.
Viimeinen lauta molemmista katon puoliskoista joudutaan todennäköisesti sahaamaan pois pituussuunnassa, jotta se sopii kattoristikon pituuteen. Merkitse lauta ristikon päihin ja vedä viiva merkintöjen väliin. Säädä ovi- ja ikkunakarmit punnitsemalla karmin alareuna ja kiinnittämällä se alla olevaan hirteen. Punnitse karmin sivut ja kiinnitä yläosa ruuvilla, jotta voit säätää karmia myöhemmin. Huomaa, että ylempi säätöruuvi on irrotettava säännöllisin väliajoin, jotta talo saa asettua. Huomaa , että ikkunoita ja ovia voidaan aina säätää niin, että ne avautuvat ja sulkeutuvat vaivattomasti.
Älä käytä höylää rakennusvaiheessa tai myöhemmin, kun ovi ja ikkuna ovat jumissa.
Mökki nousee
Salvotut mökit painuvat muutaman senttimetrin, kun niiden on asettua seistä hetken. Tämä voi johtua osittain puun kuivumisesta ja osittain siitä, että se ei ole ehkä ollut täysin tiukasti kiinni asennuksen aikana. Jos hirsikerrosten saaminen yhteen on ollut vaikeaa, koska asennuksen aikana on satanut, on hyvä tietää, että seinähirret tiivistyvät itsestään, kun talo on saanut asettua noin kuukauden.
Otamme asettumisen huomioon taloja valmistaessamme ja jätämme välikköjä tai teemme syvennyksen oven/ikkunan karmien ja päällimmäisen lankun/hirren väliin.
Tämän raon peittämiseksi raon päälle naulataan mukana tuleva lista. L-lista naulataan karmiin, ei seinään. Eristä laittamalla rakoon mineraalivillaa.
Kattopinnoite
Kun olet naulannut raakapontit kattoon, tulee katto välittömästi peittää vedenpitävällä kerroksella. Jos valmiiksi naulattu katto kastuu, on olemassa vaara, että kattolaudat kallistuvat ylöspäin ja vetävät naulan ulos, kun ne turpoavat kosteudesta.
Aloita aluspahvilla ja peitä katto sitten tiivistispahvilla, kattohuovalla, päreillä tai pellillä.
Muista katon tuuletus, jos lisäät eristystä. Rakennuksen sisältä tuleva kosteus voi aiheuttaa kosteusvaurioita katon puupaneeliin, jos et järjestä niin, että kosteus pääsee tuulettumaan pois. Ilmanvaihdon teet rakentamalla tuuletettavan ilmaraon lämpöeristeen ja puulevyn väliin. Tällainen ilmarako tulee varustaa tuuletusaukoilla sekä harjanteen kohdalla että katonrajassa.
Suosittelemme asentamaan myös kourut ja syöksyputket, jotta sadevesi ei valu seiniä pitkin. Vesikourut estävät myös katolta tulevaa vettä hajottamasta maata ja hiekkaa ja värjäämästä talon alaosaa.
Pidä katto puhtaana suurista lumimääristä.
Jos haluat laittaa mökillesi nurmikaton, löydät luonnoksen täältä oikealta. Ammattilaisen avun saamiseksi kannattaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen. Yksi parhaista löytyy täältä
Mökin pintakäsittely
Talon rakennuksen jälkeen sinun tulee välittömästi käsitellä se jollakin kyllästyksellä sekä ulkoisesti että sisältä. Ole huolellinen päätypuun käsittelyssä. Monet puutalojen ongelmista johtuvat kosteudesta. Koska kosteus pääsee sisään puuhun paljon helpommin kuin kuin ulos siitä, on tärkeää "tiivistää" päätypuu pohjamaalilla (pohjustusöljy ja pohjamaali).
Valitse järjestelmämaalaus – se tarjoaa yleensä parhaan suojan alhaisin ylläpitokustannuksin. Järjestelmämaalaus sisältää pohjaöljyn, pohjamaalauksen ja kaksinkertaisen pintamaalauksen.
Valitse todistetut tuotteet tunnetulta valmistajalta.
Lattiapalkit on käsiteltävä puunsuoja-aineella ennen asennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä maaliasiantuntijaan.
Folksamin väritestit (josta osa tästä tekstistä on otettu) antavat sinulle hyviä ohjeita.
Suosittelemme, että otat yhteyttä myös maalin jälleenmyyjään saadaksesi parhaat tulokset.
lmanvaihto:
Venttiilit/säleiköt (eivät sisälly toimitukseen) tulee asentaa, jotta mökissä ja pihavarastoissa ei esiinny kosteus- ja homeongelmia. Asenna venttiili/ritilä molempiin päihin. Tärkeää: Koskee kaikkia Polhusin mökkejä, saunoja, pihavarastoja ja leikkimökkejä.
Käytä vapaasti telineitä ja hyviä työkaluja. Varmista, ettet putoa ja loukkaa itseäsi tai muita.
Älä valitse liian vaaleaa väriä. Tummassa värissä värjäytymät eivät ole niin helposti havaittavissa ja paneeli lämpenee, mikä tekee siitä epäsuotuisamman homeelle, koska seinä kuivuu nopeammin.
Valitse mahdollisimman paljon ympäristöystävällisiä tuotteita ympäristövaikutusten vähentämiseksi.
Älä anna kasvillisuuden olla liian lähellä julkisivua, koska se aiheuttaa epäsuotuisan mikroilmaston.
Älä unohda julkisivua, vaan katso sitä vähintään pari kertaa vuodessa ennen kuin pienet ongelmat ovat kasvaneet isoiksi. Mikäli mökissä on hometta, värjäytymät pestään pois klooripesuaineella tai erikoisvalmistetuilla, tähän tarkoitukseen maaliliikkeistä löytyvillä aineilla. Muista huolehtia talon tuuletuksesta. Talvella lämmittämättömät puutalot voivat saada sisätiloihinsa hometta, jos hyvästä ilmankierrosta ei ole huolehdittu. Asenna tuuletusventtiilit lattiaan ja ylös katonrajaan.
Sisätiloissa voit maalata seinät vesiliukoisella paneelilakalla. Lakka estää seiniä houkuttelemasta likaa ja itiöitä. Puu on hyvä kasvualusta homeelle, ja kylmät ja kosteat talot ovat homeen suosikkipaikka.
Lisäeristys.
Seinien eristys tehdään seuraavissa vaiheissa:
Kerros tuulensuojapahvia on nidotaan seinäpuuhun.
Seuraavaksi laitetaan palkit ja eristys.
Jos mökki on lämmin ympäri vuoden, tulee myös höyrysulku ja lopulta huoneeseen päin sisäseinä, joka voi koostua paneelista tai jonkinlaisesta seinälevystä. Jos mökki on vain ajoittain käytössä ja on pidempään lämmittämätön, höyrysulkua ei tarvita.
Kun eristät mökkiäsi, muista asetukset äläkä lukitse seiniä staattisilla palkeilla. Käytetään niin kutsuttuja "liukukiinnikkeitä". Polhus tarjoaa liukukiinnikkeitä (katso kuva oikealla), jotka tekevät asennuksesta erittäin helppoa. Kiinnikkeiden mukana toimitetaan ruuvimeisseliin sopiva ruuvi ja ruuvinvääntimeen sopiva torx-kappale.
Tuulensuoja
Avarissa paikoissa, joissa on vaakasuoran sateen vaara, on suositeltavaa lisätä lisäeristys sisäpuolelta. Tällöin tuulieriste estää tuulta työntämästä vettä huoneeseen. Jos talosi sijaitsee paikassa, joka on hyvin alttiina koville tuulille, esimerkiksi suojaamattomalla saarella saaristossa tai vuoristossa, kannattaa kattoseinälaudat kiinnittää pystypalkeilla, jotta katto ei pääse irtoamaan. Ruuvaa palkki jokaiseen nurkkaan salvotun osan taakse yläseinälevystä alaspäin. Voit käyttää messinkiruuvia, jotta voit avata pultin alemman kiinnityksen säännöllisin väliajoin (kerran vuodessa) ja säätää kutistumista. Palkit ja ruuvit eivät sisälly toimitukseen, koska tähän varotoimeen tulee ryhtyä vain silloin, jos tiedät, että talo voi altistua voimakkaalle tuulelle.
Vinkkejä ja tukea
Jos sinulla on kysymyksiä Polhus-talostasi, otathan rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme tai rakennustekniseen neuvontaan numerossa 027 249 777
Toivotamme sinulle onnea talosi kokoamisessa ja toivomme, että se tuo sinulle monia iloisia ja ikimuistoisia hetkiä.
Onnea!